NE CSAK A GAZDAGOK KAPJANAK SZÍNVONALAS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST!

NE CSAK A GAZDAGOK KAPJANAK SZÍNVONALAS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST!

Kórházak helyett nyolc éven át stadionokra költötte a pénzünket a Fidesz. Százmilliárdokat vettek ki az egészségügyből, miközben profi focira csak ebben az évben 100 milliárd forint ment el feleslegesen. Az eredmény: kudarc a futballpályán és tragikus állapot a kórházainkban. Rossz állapotban van a magyar egészségügy, távol van a magyar betegek ellátása a nyugati színvonaltól. Miközben a tehetősebbek 7 meg tudják venni a fizetős egészségügyet, a többieknek a sürgősségi vizsgálatokra és a műtétekre hónapokat kell várniuk. Nyolc év fideszes kormányzás mérlege az egészségügyben: Az orvosok, az ápolók az alacsony bérek miatt külföldre menekülnek.

20-30 betegre jut egy nővér a kórházakban.

  • A legmodernebb gyógyszereket nem finanszírozza az állam.
  • Települések sokasága maradt háziorvosi ellátás nélkül.
  • A falvakban, a kisvárosokban a szakrendelői ellátás színvonala igen jelentős területi
  • különbségeket mutat. Egyre több helyen ellátatlanok a rászorulók. A magyar emberek egészségi állapota az egyik legrosszabb az Unióban.
  • A kórházi fertőzések száma rohamosan nő Magyarországon.
  • Egyértelmű, hogy a magyarok a legfontosabb feladatnak az egészségügy rendbetételét tartják.

Nem véletlenül. Az ellátórendszer ma olyan igazságtalanul működik, hogy akár 10 évvel is kevesebbet élhet az, aki az ország szegényebb vidékére születik. A Fidesz az elmúlt nyolc évben bebizonyította, hogy nem képes ezen a helyzeten javítani. Az MSZP célja az igazságtalanság és a pénztelenség felszámolása az egészségügyben. Azt akarjuk, hogy minden állampolgár hozzáférhessen a szükségleteinek megfelelő, minőségi ellátáshoz. Senki sem maradhat egészségügyi ellátás nélkül, senki sem szenvedhet amiatt, senki sem halhat bele abba, hogy nincs kötszer, műszer, orvos, vagy éppen mentő.

Ennek érdekében:

Véget vetünk a megszorítás éveinek az egészségügyben! Négy év alatt elérjük, hogy Magyarország egészségügyi ráfordítása elérje az Európai Unió átlagát.

Helyreállítjuk a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást. Visszaállítjuk a független Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, hogy folyamatosan és megbízhatóan ellenőrizze az egészségügyi ellátásokra fizetett pénzünk átláthatóságát.

Piaci béreket, hogy legyenek orvosaink! Jelentős béremelést adunk az egészségügyben dolgozóknak, hogy béreik megközelítsék, majd elérjék a piaci bérek átlagát.

Megállítjuk az orvosok és a nővérek elvándorlását.

Elkötelezettek vagyunk a hálapénz felszámolásában.

Együttműködést ajánlunk minden olyan szervezetnek, egészségügyben dolgozónak, aki hozzánk hasonlóan fellép a paraszolvencia ellen és a hálapénz felszámolását akarja.

Az egészségügyre fordított több pénzből jelentősen emeljük a kórházak és a szakrendelők működési előirányzatait, hogy több juthasson korszerű eszközökre, karbantartásra és lerövidíthessük a várólisták hosszát.

Mindenki számára hozzáférhető, lényegesen jobban finanszírozott háziorvosi rendszert teremtünk, külön figyelemmel a házi gyermekorvosi ellátásra.

Prevencióra, az egészségmegőrzés hatékonyságának növelésére a jelenleginél lényegesen több forrást biztosítunk.  Költségvetési finanszírozással támogatjuk az ápolásra szoruló időskorúak családon belüli ellátását.

Korszerű roham- és esetkocsik beszerzésével fejlesztjük az Országos Mentőszolgálatot.ű

Új szociális alapon nyugvó gyógyszertámogatási rendszert vezetünk be.

Nyilvánossá tesszük a kórházi fertőzések adatait, mert a betegeknek joguk van tudni, hol, milyen körülményekre számíthatnak.

Független betegjogvédelmi hatósággal biztosítjuk, hogy a betegek jogai a kórházakban ne sérüljenek.

Fejlesztjük a közép és felsőfokú egészségügyi szakemberképzést. Növeljük az állami ösztöndíjas orvosegyetemi hallgatók arányát.

Egészségügyi kerekasztalt, döntés előkészítő fórumokat hozunk létre, hogy a szakmaiatlan diktátumok évei után újra szakmai párbeszéd után szülessenek meg a döntések.